Velike ture Finska

Putovanje Finska

Doživite Finsku, zemlju tisuću jezera. Otkrijte zadivljujuće krajolike nordijske prirode i gostoljubivost finskog naroda na nezaboravnom putovanju u Finsku uz Azur Tours!

Velike ture Finska

Putovanje Finska

Doživite Finsku, zemlju tisuću jezera. Otkrijte zadivljujuće krajolike nordijske prirode i gostoljubivost finskog naroda na nezaboravnom putovanju u Finsku uz Azur Tours!

Doživite Finsku, zemlju stotina tisuća jezera, prelijepe nordijske prirode i toplog finskog naroda

Rezervirajte vaše putovanje u Finsku s Azur Toursom i iskusite posebnu čaroliju ove najposebnije od svih država Skandinavije. U odnosu na druge države regije, Finsku turisti još nisu toliko otkrili: za posjetitelje danas to je izvanredan plus, jer je stoga zemlja uvelike zadržala mističnu nordijsku atmosferu kakvu je u ostatku Skandinavije već davno “pojelo" moderno doba. A Finska pak nudi posjetitelju toliko toga – predivno očuvanu prirodu s nordijskim šumama i tisućama jezera, pa čak i jezerskim tuljanima, moderni Helsinki, starinske utvrde (Finska je stoljećima bila teritorij oko kojeg su se borili Rusija i Švedska), a na krajnjem laponskomsjeveru pak Rovaniemi – mjesto Djeda Mraza, te (uz malo sreće) noćni pogled na auroru borealis. Tu su još izvanredna finska kuhinja, te najtopliji narod cijele Skandinavije – simpatično “otkačeni", gostoljubivi Finci. Požurite se, otkrijte Finsku dok je još nisu otkrili drugi i doživite Skandinaviju kakva je bila nekad!

Putovanje u Finsku

Otkrijte Finsku i doživite Skandinaviju kakva je bila nekad u očaravajućoj zemlji jezera, šuma i najtoplijih stanovnika cijele nordijske regije!

Azur Tours vam sa zadovoljstvom nudi nezaboravno putovanje u Finsku. Očekuju vas predivni nordijski krajolici, šume i bezbrojna jezera, dvorci, tradicionalna i moderna arhitektura i poseban ugođaj moderne prijestolnice Helsinkija, od starinskih spomenika do najmodernije arhitekture i umjetnosti, a sve to uz čuvenu glazbu Jeana Sibeliusa. Tu su zatim nacionalni parkovi s jezerskim tuljanima, spavanje pod tisućama zvijeza u hotelu s prozirnim krovom, brojna umjetnička djela prirode i finskih ljudskih ruku – Finska za svakog nudi ponešto doista posebno. Za ture oko adventa i Božića, malo se što na svijetu može pak mjeriti s laponskim dalekim sjeverom Finske – Rovaniemi, grad djeda Mraza, ples boja polarne svjetlosti koji oduzima dah, ili pak vožnja psećom zapregom, isto onako kako su se jednom vozili polarni istraživači. Zemlja tisuću jezera i isto toliko nadasve ugodnih doživljaja, Finska Vas s velikim veseljem zove u posjet.

Ukoliko poželite uz Finsku doživjeti još jednu državu, Helsinki je tek sat vremena hidrogliserom udaljen od Tallinn-a, glavnog grada Estonije – tu je prilka za krasan dnevni izlet i još jednu “zastavicu" na mapi. Prelijepi stari grad Toompea, mješavina tradicionalnih, sovjetskih (Estonija je od kraja 2. svjetskog rata bila dio SSSR-a, pa sve dok nisu uspjeli izboriti nezavisnost otprilike u isto vrijeme kad i Hrvatska) te najmodernijih utjecaja. Simpatični Estonci su pak na glasu kao ja-ko us-po-re-ni, do te mjere da su o njima ispričani mnogi sovjetski vicevi.

Zašto putovanje u Finsku s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neka od odredišta koje ćete posjetiti tijekom
putovanja u Finsku s Azur Toursom:

Helsinki

Glavni grad Finske je osnovan relativno kasno, tek u 16. stoljeću; tijekom ruske carske vlasti, počinje se razvijati, te u 19. stoljeću dobiva monumentalnu arhitekturu inspiriranu Sankt Petersburgom u Rusiji, sa širokim cestama, ponekim kanalom, i brojnim građevinama u stilu neoklasicizma. Kao podsjetnik na ratove u kojima je tijekom povijesti Finska često bila na meti obiju strana, kratka ruta trajektom iz gradskog centra Vas tu vodi do doista impozantnog traga povijesti ratova za ovaj strateški teritorij  – goleme tvrđave Suomenlinna, koja se protire na čitavih sedam otoka. Tvrđava je toliko velika da je unutar nje smješteno barokno mjestašce s tisuću stanovnika. Sagradili su ju Šveđani koji su tad vladali Finskom, za obranu od Rusa. Rusi su Finsku svejedno osvojili početkom 19. stoljeća, da bi nakon 1. svjetskog rata konačno stekla nezavisnost. Centar sa Senatskim trgom, katedralom i administrativnim zgradama sagrađen je u 19. stoljeću, u doba ruske vlasti: s obzirom da su zgrade iz tog doba većinom u bijelom kamenu, Helsinki je prozvan “bijeli grad sjevera." U blizini je i krasni gradski park Esplanadi, gdje ćete tijekom toplijih mjeseci vidjeti Fince kako sjede na travnjacima, često uz piknik – Finci su neformalni. Glavna gradska prometnica Mannerheimintie ime je dobila po finskom “ocu domovine", maršalu Carl Gustaf Emil Mannerheimu, koji je uspio u 2. svjetskom ratu očuvati finsku nezavisnost između Hitlera i Staljina. Tu ćete vidjeti reprezentativne zgrade kao što su glavni kolodvor i olimpijski stadion: od modrene umjetnosti, posebno se ističe spomenik najpoznatijen finskom klasičnom kompozitoru Jeanu Sibeliusu, napravljen od gomile metalnih cijevi, s idejom apstraktno stiliziranih orgulja.Ako pak poželite malo i “odmoriti dušu", posebno je ugodno prošetati se obalom uz miris mora i pješčane plaže.

Zgrada stare gradske tržnice je izgrađena potkraj 19. stoljeća, i inspiraciju vuče iz bizantske arhitekture: tu možete kupiti svježu hranu i slastice. Posebno preporučamo svježe plodove (ovisno o sezoni) te džem napravljen od finog, malini sličnog nordijskog voća koje Finci zovu “hilla." Engleski naziv je “cloudberry", dok su mu naši jezikoslovci, umjesto da ga nazovu “polarna malina", voću dali potpuno neprikladno ime “močvarna jagoda". Svježe, izgleda dosovno kao malina žute boje, s nešto krupnijim bobicama. Ukus joj je fin i potpuno drukčiji od maline, a plod je i jako zdrav – sadrži toliko vitamina C da se može održati po mjesec dana u hladnjaku, čak i poluzdrobljen u kašu. Liker je također za preporučiti kao vrlo fini finski suvenir.

“Temppeliaukiokirkko" (ukoliko još niste primijetili, Finci imaju jako duge riječi) je jedinstvena građevina, polupodzemna crkva iz 1969. uklesana u živu stijenu: dok joj prilazite, njezna kupola izgleda kao prizemljeni leteći tanjur. Sjeverno od gradskog centra je otok Seurasaari, sa muzejem na otvorenom gdje možete razgledavati primjere finske seoske arhitekture 400-tinjak godina unatrag.

Za one koje pak zanmaju muzeji, Helsinki ih definitivno neće razočarati: u sklopu  olimpijskog stadiona, prvo izgrađeno permanentno “olimpijsko selo" na svijetu; tu je zatim Muzej dizajna, jedan od najstarijih na svijetu, smješten u začudnoj zgradi neogotičke arhitekture. Tu je još i Muzej arhitekture, drugi najstariji na svijetu, te muzej umjentosti Atheneum, finska nacionalna galerija u kojoj izlošci slijede tijek finske povijesti umjetnosti od rokokoa do najnovijeg eksperimentalizma. Za one koji preferiraju modernu umjetnost, muzej suvremene umjetnosti “Kiasma" je nenadmašan: od same zgrade do izložaka tu je sve eksperimentalno, apstraktno, i iznad svega futurističko. Za neformalniji ugođaj, diljem grada možete naletjeti na dodatne zanimljivosti, od Jugendstil zgrada iz prve polovice 20. stoljeća do starih drvenih kuća u kojima danas stanuju boemi i umjetnici.

Ako pak poželite doživjeti finsku “otkačenost" u punom sjaju, malo što na svijetu se otkačenošću može mjeriti s restoranom “Zetor" u Helsinkiju. Nazvan po poljskom brendu traktora, restoran su osnovali članovi super-otkačene rock-grupe “Leningrad Cowboys", poznati po metar dugim “kokoticama" i cipelama, zajedno s najpoznatijim finskim avangardnim filmašem Aki Kaurismaki-jem. Tradicionalna finska jela, te bar u kojem su stolovi napravljeni od pravih traktora marke “Zetor" – spremite se za jedno od “najotkačenijih" iskustava u životu, a sve to uz pivo i ukusnu “zdravo-seljačku" finsku hranu.

Jezero Saimaa i okolna regija

Saimaa je najveće finsko jezero, i četvrto najveće u Europi: brzaci koji vode iz njega se pak onkraj granice s Rusijom ulijevaju u najveće europsko jezero Ladoga u blizini Sankt Petersburga. Ime je dalo cijeloj finskoj “regiji jezera", i nudi cijelu lepezu atrakcija. Hoteli sa staklenim krovovima za ugođaj spavanja pod zvjezdanim nebom, nacionalni park Linnasaari gdje možete vidjeti rijetke jezerske tuljane, zatim šarmantni gradić Savonlinna s fascinantnim dvorcem-utvrdom Olavinlinna; tu je još najveća drvena crkva na svijetu Kerimaki, pa greben Punkahurju, geološka formacija koja je jedan od nacionalnih simbola Finske, te u konačnici gorespomenuti brzaci kojima voda dalje teče prema Rusiji.

Porvoo

Nakon modernog Helsinkija, valja vidjeti i nešto puno tradicionalnije. Porvoo, grad s pedesetak tisuća stanovnika, jedan je od tek šest finskih gradova koji vuku korijene još iz srednjeg vijeka. Stara gradska jezgra je očaravajući dragulj koji oduzima dah – teško je povjerovati da je tijekom 19. stljeća gotovo srušen da bi ga se zidalo po novom planu, od čega se je srećom ipak odustalo nakon pobune stanovništva. Jezgra je stoga gusti splet srednjovjekovnih uličica, s većinom drvenim građevinama iz 17. i 18. stoljeća. Gradska katedrala je započeta u 13., a većinom izgrađena u 15. stoljeću: više puta je razarana i obnavljana, najrecentnije od 2006. kad je neki pijani student greškom spalio krov. Tu na najljepši način možete doživjeti ugođaj stare, tradicionalne Finske.

Zašto posjetiti Finsku?

1. Prelijepa priroda i povijesni spomenici: šume, jezera, more, otoci, gradovi, silne utvrde, sela – mistična “Skandinavija kakva je bila nekad."

2. Raznolikost ponude: priroda, gradovi, tradicionalno i moderno, šetnje i muzeji, neobična nordijska hrana i pića, jedinstveni finski mentalitet, Laponci i Djed Mraz.

3. Shopping: nordijsko voće i džemovi, nakit, tradicionalni noževi, umjetnine, slastice, finska votka, Akvavit i nordijski voćni likeri…

4. Kuhinja: većinom tradicionalna, jednostavna, a opet vrlo fina i posebna: meso soba, paštete od soba ili od medvjeda, plodovi mora, riječna i jezerska riba i rakovi, fine finske slastice i sladoled…i još puno toga.

5. Gostoljubivost: Finci nisu pomalo “hladni" kao drugi nordijski narodi – topli su, a često i ekscentrični i simpatično “otkačeni". Posjetitelje dočekuju s oduševljenjem!