Iskusite čaroliju Jordana

Jordan

Iskusite neusporedivu povijesnu baštinu ove prelijepe i zanimljive zemlje. Očekuju Vas mistični "izgubljeni grad" Petra, gradska vreva i spomenici prijestolnice Ammana, biblijski krajolik na istočnoj obali rijeke Jordan, planinu Nebo, Mrtvo more s ljekovitom slanom vodom, mističnu pustinju Jordan - jednostavno fenomenalno!

Iskusite čaroliju Jordana

Jordan

Iskusite neusporedivu povijesnu baštinu ove prelijepe i zanimljive zemlje. Očekuju Vas mistični "izgubljeni grad" Petra, gradska vreva i spomenici prijestolnice Ammana, biblijski krajolik na istočnoj obali rijeke Jordan, planinu Nebo, Mrtvo more s ljekovitom slanom vodom, mističnu pustinju Jordan - jednostavno fenomenalno!

Iskusite čaroliju Jordana, zemlje beduina, Petre, biblijske Betanije i Ivana Krstitelja, Crvenog i Mrtvog mora, te Lawrencea od Arabije.

Rezervirajte Vaše putovanje u Jordan s Azur Toursom, i iskusite neusporedivu povijesnu baštinu te blagodati bazarskog shoppinga ove prelijepe i zanimljive zemlje. Očekuju Vas mistični “izgubljeni grad" Petra, drevni rimski grad Jerash, gradska vreva i spomenici prijestolnice Ammana, biblijski krajolik na istočnoj obali rijeke Jordan s Betanijom gdje je prema predaji Ivan Krstitelj u vodi rijeke krstio Isusa, planina Nebo s koje je Mojsije narodu izrelskom pokazao Obećanu zemlju, Mrtvo more s ljekovitom slanom vodom u kojoj nije moguće potonuti, Crveno more u zaljevu Aqaba s čarobnim koraljnim grebenima, te Wadi Rum, mistična pustinja fascinantnih prizora koja je svojedobno fascinirala čuvenog Lawrencea od Arabije. Jordan u malom paketu tako nudi cijelu lepezu najraznovrsnijih iskustava – jednostavno fenomenalno!

Nema pronađenih objekata.
Promijenite neke od parametara ili uklonite sve.

Putovanje u Jordan

Otkrijte čudesni i jedinstveni Jordan, jednu od najugodnijih zemalja Bliskog Istoka.

Azur Tours Vam sa zadovoljstvom nudi nezaboravno putovanje u Jordan. Ova možda najugodnija zemlja Bliskog istoka posjetitelje već duže od stoljeća posjetitelje primamljuje brojnim i raznovrsnim iskustvima kakva se može naći malo gdje na svijetu. U Jordanu se kao malo gdje na svijetu i krajolik i klima znaju stubokom promijeniti već zalaskom iza svake malo ozbiljnije okuke na cesti; kulturni krajolik je tek možda nijansu manje raznovrsan, te varira od posebne i osebujne tradicionalne kulture pustinjskih beduina sve do kulture drevnih urbanih središta kao što su Petra ili Jerash, ili pak modernih gradova kao što je prijestolnica Amman. Prirodne ljepote zemlje su također lista superlativa: jedinstveno Mrtvo more, svjetski poznata dolina rijeke Jordan, čarobna pustinja i kanjoni Wadi Rum-a, slano Crveno more s koraljima i ribama u tehnikoloru, i još slanije Mrtvo more s ljekovitim blatom i vodom koja rastače metal. Jordan je jedinstven, i svatko bi ga u životu trebao barem jedanput iskusiti! 

Zašto putovanje u Peru s Azur Toursom?

Predstavljamo Vam neke od destinacija i atrakcija u Jordanu koje možete posjetiti s Azur Toursom:

Amman

Prijestolnica Jordana Amman je s nekih četiri milijuna stanovnika najveći grad čitave regije Levanta. Najstariji dio grada ‘Ain Ghazal potječe još iz vremena neolitika, s ovdje otkrivenim nekim od najstarijih antropomorfnih neolitskih skuptura uopće. Puno kasnije, tijekom helenističkog razdoblja, grad dobiva neočekivano ime Philadelphia, te ostaje centrom grčko-rimske kulture sve do prvih islamskih osvajanja. Tijekom razdoblja raznih islamskih dinastija, grad salno varira između razdoblja prosperiteta i uništavanja; najposljetku je u petnaestom stoljeću potpno, napušten, da bi se opet počeo razvijati tek potkraj otomanskog doba, doseljavanjem s obala Crnog mora protjeranih Čerkeza u drugoj polovici devetnaestog stoljeća. Nakon dolaska željeznice te pogotovu nakon što je 1921. godine proglašen glavnim gradom novouspostavljene Transjordanije, grad počinje vrlo brzo rasti i razvijati se; slijedeći tradiciju utočišta za izbjeglice koja je započela još s Čerkezima. Amman 1948. i ponovno 1967. prima brojne palestinske izbjeglice, 1990. i 2003. iračke izbjeglice, a od 2011. naovamo pretežno sirijske. Povijesni spomenici su koncentirani na istočnoj strani grada, dok zapadna služi kao komercijalni centar. Grad je među najpopularnijima na Bliskom istoku za predstavništva međunarodnih korporacija. Gradska četvrt Jabal Amman u staroj jezgri je poznata po najznačajnijim gradskim sukovima, muzejima, spomenicima, drevnim građevinama i mjestima kulture.

Madaba

Gradić Madaba je sa svojih šezdesetak tisuća stanovnika glavni grad istoimene pokrajine na sjeverozapadu Jordana. Iako je naseljen još od brončanog doba, glavna atrakcija su mu brojni mozaici iz bizantskog doba te iz doba prve islamske dinastije Umajada; najpoznatiji od svih je “Mapa iz Madabe", mozaik koji je ujedno i najstariji preživjeli kartografski prikaz Svete Zemlje, s posebnim naglaskom na detaljnom prikazu Jeruzalema kako je izgledao u doba gradnje mozaika, znači tijekom šestog stoljeća u predislamsko doba, što uz umjetničku vrijednost od ovog mozaika čini i doista neprocjenjivo arheološko blago.

Planina Nebo

Planina Nebo je nekih sedamstotinjak metara visok planinski hrbat, s kojeg kao na dlanu puca panoramski pogled na dolinu rijeke Jordan s Istočnom i Zapadnom obalom i Jerihonom; na posebno prozračne dane moguće je u daljini vidjeti i Jeruzalem. Prema predaji, s ovog mjesta je Mojsije svojem narodu pred smrt pokazao prvi pogled na Obećanu zemlju; danas se na ovom mjestu nalazi franjevačka Bazilika Mojsijeva sa samostanom, te brojnm rekonstruiranim bizantskim mozaicima. Kip “Mjedene zmije" koji se ovdje nalazi simbolizira jednu od ključnih scena iz Mojsijevog života, kao i raspeće Krista, s obzirom da oblikom podsjeća i na križ. Uz čest vjetrić i miris crnogorice, te pogled na Izrael ispod kroz titrajući zrak, planina Nebo doista posjeduje neku posebni mističnu atmosferu; čovjek i ne mora biti religiozan pa da ju svejedno osjeti.

Betanija

Mjesto Al-Maghtas u Jordanu, među kršćanima poznatije kao Betanija, je arheološka lokacija na istočnoj obali rijeke Jordan koja je upisana na UNESCO-vu listu svjetske baštine kao mjesto gdje je prema predaji Ivan Krstitelj krstio Isusa; mjesto je slijedom toga hodočasničko odredište još od bizantskog razdoblja. Arheološka istraživanja su otkrila ruševine brojnih crkava, kapela, manastira, pustinjačkih pećina i bazena za ritualna pročišćenja i krštenja. 

Mrtvo more

Smještena na niže od 400 metara ispod razine mora, obala Mrtvog mora je najniža suha kopnena točka na svijetu uopće. Mrtvo more je, poput bliskog mu Crvenog mora te Velikih jezera istočne Afrike, nastalo rasijedanjem kontinenata, koje polako, ali sigurno odvaja istočnu Afriku i dio Bliskog istoka od ostataka Bliskog istoka i Afrike – ovaj golemi rascjep se proteže od Galilejskog jezera na krajnjem sjeveru, preko Mrtvog mora i Crvenog mora, pa sve do obale Mozambika u jugoistočnoj Africi. Mrtvo more mu je najjedinstveniji i najzanimljiviji dio: ostalo je odvojeno od Crvenog mora uzdizanjem planinskih lanaca, a s obzirom da ga vodom nedovoljno puni tek rijeka Jordan, danas je ovo na najdubljem dijelu tristotinjak metara duboko jezero toliko slano – desetak puta slanije od mora – da se u njemu ne može otići pod površinu. Otud klasične fotografije kupalača sa suhim novinama u rukama. Bitno: dobro pazite da Vam voda ne dođe niti u oči (to peče!), niti u nos, niti u usta – nikako ovdje ne močiti glavu. Također, valja pripaziti na metalne predmete: potpisnik ovih redaka je na svoje oči gledao kako se jednoj posjetiteljici za nekoliko sekundi rastopio metalni okvir naočala koje je držala u ruci i tek nakratko pogreškom smočila. Plivanje nije jednostavno (uobičajeni pokreti za plivanje tu dovode samo do “klackanja" naprijed-natrag), ali je uz male prilagodbe pokreta izvedivo, naravno bez prskanja i kvašenja prema očima. Blato s obale Mrtvog mora još od rimskog doba glasi kao ljekovito, tako da to ovdje možete slobodno isprobati. A tko ne bi želio koju dobru fotku iz Mrtvog mora?

Petra

Petra, drevni “skriveni grad" Nabatejaca smješten na jugu Jordana, je jedno od one tek nekolicine mjesta na svijetu koja sa dade opisati jedino kao čudesna. Prolaz prema Petri vodi kroz dugački, uski kanjon kojeg se može proći pješke ili na konju, a za kojeg se čini da ne vodi nikamo – sve dok se odjednom pred očima posjetitelja ne nazre prvo od remek-djela ovdašnje drevne arhitekture: riznica s monumentalnim, detaljno oblikovanim pročeljem u stilu helenističkog hrama, samo ovdje u cijelosti iskipareno od jednog jedinog komada stijene pješčenjaka ružine boje. A ovo je tek prva od u kamen uklesanih riznica Petre: uz nju se nadesno otvara golema dolina, koja je u zlatno doba Nabatejaca bila naseljena s čak nekih dvadesetak tisuća stanovnika. Stanovnici su se uz oradu kamena isticali u trgovini tamjanom te u gospodarenju vodom – na ovom području osjetljivom na povremene poplave uslijed rijetkih, ali zato obilatih kiša su izgradnjom sustava vodotoka, cisterni i spremnika od grada doslovno bili načinili umjetnu oazu. Grad tijekom rimskog doba i nakon njega brzo gubi na značenju, te ostaje zaboravljen od svijeta sve dok ga početkom devetnaestog stoljeća svijetu ponovno ne otkriva švicarski putnik Ludwig Burckhardt. Danas je Petra najpopularnija jordanska turistička atrakcija, i smatra ju se jednim od ljudskom rukom stvorenih svjetskih čuda.

Aqaba i Crveno more

Grad Aqaba, jordanska luka na komadiću obale Crvenog mora koji mu pripada, je također i mjesto jedne od najpoznatijih akcijskih filmskih scena svih vremena, snimljene naravno na način kako se ni približno nije u stvarnosti desila: juriša beduinske vojske predvođene Lawrenceom od Arabije protiv turskog garnizona utvrđenog isključivo u smjeru mora, prema britanskoj ratnoj floti. Aqaba je u to doba bila tek improvizirana luka i seoce, a bitka se zapravo održala u pustinji podalje od obale; međutim, danas je Aqaba glavna i jedina jordanska luka, te s nekih 150000 stanovnika prilično značajan grad. Uz pomorsku trgovinu, grad je posvećen turizmu; neke od zanimljivosti su Džamija Sharif Hussain Bin Ali, novijeg datuma (izgrađena je 1975.), ali zato posvećena hašemitskom šerifu Meke i velikom prijatelju i savezniku Lawrencea od Arabije po kojem je dobila ime, zatim ovdašnji sukovi sa začinima, poznati diljem Bliskog istoka, te naposljetku Corniche – uređena obalna šetnica ukrašena palmama. .

Crveno more je potpuno različito od Sredozemlja – radi se naime o rukavcu Indijskog Oceana. Ime je dobilo po cvjetanju crvenih algi koje povremeno zna velike prostore površine prebojati u jarkocrveno – potpisnik ovih redaka je jedanput doživio ovakav prizor. A s obzirom da karakteristike vuče iz Indijskog oceana, to znači da se ovdje podrazumijevaju neopisivo šareni koraljni grebeni s ribama u tehnikoloru. Dapače, potpisnik ovih redaka je doživio brojne koraljne grebene diljem svijeta, ali su mu oni Crvenog mora ostali u sjećanju kao nekako najljepši. Naravno, s napoemon da u Crvenom moru definitivno stoga treba uživati s maskom i disalicom. Iako se u koraljnim grebenima ovako može ići uživati i izravno s obale, izlet brodom (fakultativno, uz doplatu) omogućava razgled najljepših podmorskih lokacija, kombiniran s bogatim ribljim ručkom komponiranim od lokalnih vrsta. Oni odvažniji se pak mogu zaputiti na ronjenje s bocama, ili pak plivanje s najvećom ribom na svijetu – bezopasnim morskim psom kitolovcem.

Wadi Rum

Wadi Rum, poznat i kao “Mjesečeva dolina", je velika suha riječna dolina (što je inače i značenje riječi “wadi") na jugu Jordana, usječena među gorostasnim stijenama i planinama od granita i pješčenjaka – uključujući tu i s 1854 metra visine najvišu planinu Jordana – te prekrivena pustinjskim pijeskom. Naseljena je još od doba prethistorije, o čemu svjedoče brojni petroglifi narisani na kamenu; popularnost stječe nakon što u njoj inspiraciju nalazi Lawrence od Arabije, te se nakon snimanja istoimenog filmskog klasika dobrim dijelom baš na ovdašnjim lokacijama Wadi Rum počinje razvijati kao lokacija za snimanje filmova, te kao odredište za pustinjski turizam. Iako je Wadi Rum i danas jednako lijep i impresivan kao i u doba dok je ovuda lutao predak Lawrence od Arabije, popularnost je dovela do toga da je ovdje prilično razvijena infrastruktura za pustinjski turizam, s kampovima za spavanje u pustinjskim šatorima ili pod vedrim zvjezdanim nebom, prigodnim “beduinskim večerima", dnevnim obilascima okolice džipom ili na devama, te po želji čak i ranojurtarnjim letovima balonom (fakultativno, uz doplatu). Čak i uz svu infrastrukturu, ovo nije jedna od sterilnih “pustinjskih oaza" kakve se primjerice može naći u okolici Dubaija – ovo je ipak prava stvar!

Zašto posjetiti Jordan?

1. Zanimljiva drevna kultura, povijesni i vjerski spomenici, čuda sazidana ljudskom rukom i brojna fascinantna čuda prirode: Jordan nudi ponešto baš za svačiji ukus.

2. Raznolikost ponude: drevni spomenici i dragocjenosti, gradska vreva, drevni sakralni objekti, srednjovjekovne građevine, sukovi i bazari, kontrast plodnosti i pustinje, Mrtvo more s ljekovitom vodom i blatom i Crveno more sa šarenim koraljinim grebenima…

3. Shopping: suveniri, odjeća, začini, antikviteti, izvanredne jordanske slastice, što god želite “od igle do lokomotive" – trgovine i bazari Jordana Vas željno očekuju (uz obavezne rituale cjenkanja).

4. Kuhinja: egzotično začinjena, bogata, tipična za Bliski istok, s puno piletine, govedine, janjetine, kozletine i mesa deve, punjenog povrća, korištenja pistacija u slanim i u slatkim jelima… Tipična jela su “makloubah", arapski rižoto s mesom i povrćem, ili pak “zarb", pilav od riže i mesa s dodatkom grožđica i pistacija, različite verzije punjenog povrća, te uobičajene arapske “meze" – brojna manja jela kao što su hummus, baba ganoush, falafel, ili tabouli, poslužena s arapskim kruhom. Turska kava je popularnija od arapske, a čaj se često začinjava kaduljom ili metvicom.

5. Gostoljubivost: gostoljubivi, simpatični i katkad pomalo teatralni jordanski narod posjetitelje dočekuje i ugošćuje s velikim veseljem.